22 november 2024
Många tycker att det är svårt att navigera rätt bland ord som hållbarhet, CSRD, taxonomi och dubbel väsentlighetsanalys. Pusta ut, denna artikel är starten på en serie där vi reder ut begreppen och ser hur hållbarhet och nya krav kan bli allas möjlighet.
Hållbarhet är inget nytt fenomen för oss och har varit på mångas läppar länge, men när det pratas om CSRD och taxonomi så är det flera som känner att det finns en del frågetecken. Vad är det och framför allt behöver jag bry mig om det? Låt oss försöka reda ut det utan att förhoppningsvis skapa mer förvirring.
Vad innebär CSRD?
EU har tagit fram ett nytt direktiv om hållbarhetsredovisning, CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive, vilket ersätter tidigare lagstiftning om hållbarhetsrapportering.
Det nya direktivet är ett EU-direktiv som handlar om hur företag ska bli mer transparenta och rapportera mer detaljerat om hur de arbetar med hållbarhet. Syftet med CSRD är ha ett tillförlitligt och jämförbart sätt för företag att rapportera hur man arbetar med hållbarhetsfrågor.
Att rapportera enligt CSRD i det dagliga arbetet handlar om att involvera hållbarhetstänket i hela förvaltningskedjan på ett strukturerat och systematiskt sätt.
CSRD rapporteringen delas in i följande områden; miljö, socialt och bolagsstyrning.
Tabellen visar exempel på direktivets huvudsakliga områden
Hos Förvaltarforum kan du läsa artikeln i sin helhet där vi bland annat reder ut hur EU:s taxonomi kommer in i bilden? Vad som menas med Väsentlighetsanalys vs Dubbel väsentlighetsanalys och hur hållbarhet knyter ihop hela organisationen.
Trevlig läsning!
I den här filmen ser du en del av inledningen till Metas inspirationsevent 2024. Metas VD Rikard Lindberg inledde med Metas...
06 december 2024
Det var många som prioriterade inspiration, utveckling och att nätverka när Meta höll sitt tionde årliga inspirationsevent...
19 november 2024
Nya system kräver ofta att vi lämnar vår komfortzon. Vi behöver lära oss nya arbetssätt och ändra våra rutiner. För många...
25 oktober 2024