Aktuellt

Värdet av förändringsledning vid införande av nytt system

25 oktober 2024

Nya system kräver ofta att vi lämnar vår komfortzon. Vi behöver lära oss nya arbetssätt och ändra våra rutiner. För många skapar detta oro. En bra ledning som hanterar förändringen kan avgöra om implementationen blir en framgång eller en dyr miss.

Att införa ett nytt systemstöd i en organisation kan jämföras med att byta hjul på en bil i full fart. Det är en komplex process som inte bara handlar om att implementera ny teknik, utan också om att få människor och verksamhet att anpassa sig till förändringen. Vi kan sällan pausa verksamheten och tillsätta alla resurser på att anpassa och utforma det nya stödet, utan måste utse representanter som företräder verksamhetens krav.

När systemstödet sedan ska rullas ut till hela verksamheten uppstår ofta ett motstånd. Här blir förändringsledning ett ovärderligt verktyg, men alltför ofta underskattas dess betydelse.

Denna tänkvärda artikel kan du läsa i sin helhet hos Förvaltarforum där Henrik Björk satt fingret på vad som kan vara betydande för ett lyckat systembyte.

Trevlig läsning!