Med objektifiering avses inom projektet att skapa en byggnadsinformationsmodell inom disciplin A (arkitekt) över byggnadsverket, där byggdelar och utrymmen utgör objekt med informationsegenskaper som sedan kan utväxlas mellan systemstöd och olika intressenter.
Objektifiering av ritningar hos Förvaltaren
2019 påbörjade Meta en förstudie kring hur Förvaltaren skulle kunna objektifiera sina ritningar. Målsättningen var att objektifiera ritningar för hela fastighetsbeståndet och på så vis skapa förutsättningar för en mer ändamålsenlig hantering i förvaltning och byggande.
Efter förstudien fick Meta fortsatt förtroende och i början av 2020 startades ”Projekt Objektifiering” upp. Syftet med projektet var att undersöka behov och utifrån detta ta fram ett koncept med processer och rutiner i en setup för objektifiering. Inom detta arbete validerades processer och rutiner för sex byggnader med olika byggnadstekniska förutsättningar, tidsepoker och ritningsunderlag. Erfarenheter från valideringen medförde möjlighet till justeringar och optimeringar av processerna och rutinerna. De färdiga processerna och rutinerna från projektet kan användas i olika genomförandeprojekt för objektifiering av delar eller hela beståndet över tid.
Parallellt med framtagande av rutiner och processer för objektifiering justerades den befintliga riktlinjen för CAD-hantering. Syftet att uppdatera den befintliga riktlinjen, med BIM-tillägg och leveransspecifikationer för byggnadsinformationsmodeller inom nybyggnads- och ROT-projekt, var att säkerställa att Förvaltaren fick en riktlinje som harmoniserar med de nya krav som arbetats fram och den branschutveckling som sker inom samhällsbyggnadssektorn. Ett ytterligare syfte med uppdateringen var att göra den mer tillgänglig för mindre projekt samt att omhänderta nya krav kring brandskydd och andra informationsegenskaper i de olika disciplinerna.
I projektet ingick även att initiera arbete kring informationsägarskap för de områden som ingick i objektifieringen.
Objektifieringsprojektet bedrevs som ett utvecklingsprojekt där olika metoder och vägval prövades för att uppfylla de uppsatta projektmålen samt nå störst effekt för verksamheten. Alternativa lösningar prövades och utvärderades löpande.
Detta projekt lämnar efter sig ett omfattande strukturkapital och lärdomar inför fortsatt objektifiering.
Om Förvaltaren
Förvaltaren är Sundbyberg stads eget fastighetsbolag. Sedan starten 1947 har vi byggt och utvecklat det moderna Sundbyberg med attraktiva bostäder och lokaler för företag och andra verksamheter.
Vi byggde Storskogen på 1950-talet, Ör på 60-talet, Hallonbergen på 70-talet och Rissne på 80-talet. Och nu finns vi med när Sundbybergs nya stadsdel Ursvik växer fram under 2010-talet.
Vad är det då som skiljer en hyresvärd från en annan? Telefonnumret? Var lägenheterna och lokalerna finns? Hur mycket man känner omgivningen?
Antagligen, men viktigast av allt är hur man ser på sina hyresgäster – och vem som är till för vem. Det finns andra ord för det, som engagerad, lyhörd och nyfiken.
Vi vill gärna tro att vi är allt det, samtidigt som vi varje dag gör vårt yttersta för att ta hand om våra fastigheter med 6 600 lägenheter, 560 lokaler och drygt 4 000 garage- och parkeringsplatser.
Relaterade kundcase

Västfastigheters verksamhetsutveckling tar nya former
Meta har som program- och projektledare haft huvudansvaret för merparten av Västfastigheters stora verksamhetsutvecklingsprogram från 2012 och...

Tydlig målbild skapar riktning i verksamheten
Utvecklad fastighetsförvaltning

Statusbedömning & lokalförsörjningsplan
Projektgenomförandeprocess, statusbedömning och framtagande av underlag till långsiktig lokalförsörjningsplan

Verksamhetsstöd & utvecklingstjänster i fastighetsdriften
Meta har i olika uppdrag hjälpt Göteborgs Hamn med både verksamhetsstöd och utvecklingstjänster, företrädesvis inom fastighetsdriften.

Portal för informationsdelning och interaktion
Som ett led i arbetet med att stärka greppet kring sin informationshantering har Västfastigheter lanserat en portal för informationsdelning och...

Fastighetsregister
Nationellt samarbete för att skapa ordning och reda